HOME     GER   ENG   ITA   SLO   FRA   RUS

IZBERI • VODE

Soča – Tolminski revir

Soča (Isonzo) – smaragdna reka – bržkone spada med najlepše in najbolj raznolike reke v Srednji Evropi. S svojim značajem, strukturo in predvsem v veliki meri z nedotaknjeno, popolnoma naravno rečno pokrajino ter s svojim občudovanja vrednim okoljem nudi muharjem lov posebne vrste. Gospodarji tega ribolovnega revirja – Ribiška družina Tolmin – s Sočo gospodarijo od Bovca, vključno z več pritoki. Na delu poti Soče med Bovcem in Kobaridom je ozka soteska z zelo globokimi tolmuni, kjer biva predvsem plašna soška postrv (marmorata).

Od Kobarida do Tolmina, kjer je reka zajezena, se rečni profil poveča in v širino sega od 20 do 30 m, v globino pa od 1 do 1, 5, pogosto tudi globlje. Celotni ribolovni revir ima bogat peščen in prodnat breg, ki je dobro prehoden.

Opis

  • Revir Soče in za ribolov zanimivi stranski vodotoki: Učja, Nadiža, Bača in Idrijca v skupni dolžini 140 km.
  • Ribji živelj: soška postrv (marmorata), potočna postrv, križanke med soško in potočno postrvjo, šarenka in soški lipan.
  • Ribolovna sezona: 1.4. do 31.10.
  • Pravila: ribolov dovoljen le z ribiško palico za muharjenje oz. muharico in z vabo (muha, nimpfa ali potezanka), trnek brez zalusti ali s stisnjeno zalustjo.

 

INFORMACIJE

Ribiška družina Tolmin
Trg 1. maja 7
SLO-5220 Tolmin
Tel.: +386 5 3811710
Fax: +386 5 3811711
E-Mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
www.ribiska-druzina-tolmin.si

muharjenje Revir Učja

Učja priteče iz Italije in se izliva v Sočo. Lovna je samo na spodnjem toku na dolžini okoli 1,4 km. Ob zgornjem toku so številne soteske, tam je reka nedostopna. Strastni muhar bo v Učji našel predvsem lipane in soške postrve (marmorate).

muharjenje Revir Trebuščica

Trebuščica izvira v visokogorskem krasu, ki se vije proti Jadranski obali. Ribolov na Trebuščnici je priljubljen zaradi posebno privlačne narave. Lovna je na dolžini okoli 8,3 km. Njena glavna riba je soška postrv (marmorata).

muharjenje Revir Tolminka

Tolminka izvira na jugozahodnih obronkih triglavskega gorovja, srednji tok zaznamujejo znana Tolminska korita. Ta korita so enkraten naravni pojav in zaradi tega privlačijo ljubitelje narave. Reka je lovna na dolžini okoli 10,2 km, korita so za ribolov zaprta. Glavna riba Tolminke je lipan, tu in tam se pojavljajo tudi veliki primerki soške postrvi (marmorate).

muharjenje Revir Soča

Revir Soča sega od Čezsoče do Mosta na Soči. Zgornji del revirja naseljujejo predvsem soški lipan in soška postrv (marmorata). Tu in tam se jim pridruži še kaka šarenka. Ta zgornji tok Soče zaznamujejo divje soteske in globoki tolmuni. Med Kobaridom in in Tolminom je glavna soška riba lipan. V predelu med mostom v Kamnem in Volarjami velja režim „ujemi in spusti“.

muharjenje Revir Soča - zajezitveno jezero

Zajezitveno jezero je zatočišče velikih soških postrvi. S čolni ali belly boati ter ustreznimi muhami se muharju odpira lov posebne vrste, kjer lahko ujame marsikateri kapitalni primerek.

muharjenje Revir Nadiža

Nadiža izvira ob italijanski meji in se v prvih kilometrih vije skozi globoke nedostopne soteske. Pozneje se razširi in se začne izgubljati v širokih prodnih nanosih preden se po približno 11 km spet vrne v Italijo. Nadižo naseljujejo lipani in potočne postrvi ter nekaj vrst belic.

muharjenje Revir Idrijca

V Stopniku se začne revir Idrijce. Do Trebuše teče med bregovi, do vode poraščenimi z drevjem. Posebna značilnost tega predela so številni globoki tolmuni. Idrijca spominja na kraško reko. Revir je dolg 16,2 km in sega do izliva Idrijce v zajezitveno jezero pri Bači pri Modreju. V Idrijci dobimo velike soške postrvi, poleg lipanov in šarenk pa še nekaj mren. Od mostu čez Idrijco pri Bači do izliva v zajezitveno jezero velja režim „ujemi in spusti“.

muharjenje Revir Bača

Bača izvira pod Bačarskim vrhom, ki je meja do rečnega sistema Save. Celotni tok spremljata slikovita železniška proga iz časa monarhije ter cesta, ki omogoča neproblematičen dostop do reke. Glavni ribi revirja sta lipan in šarenka. Revir je dolg skupaj 18 km, za celotno območje velja režim „ujemi in spusti“.